Welke gevolgen heeft een scheiding op kinderen?
Een kind kiest niet voor een scheiding, deze overkomt ze….
Als ouders gaan scheiden is dit voor kinderen vaak een onverwachte gebeurtenis. Een gebeurtenis waar zij geen controle over hebben maar het beïnvloed wel hun leven.
Door een scheiding verandert het dagelijks leven van een kind vaak ingrijpend. Wanneer ouders kiezen voor co-ouderschap, krijgen kinderen vaak twee woonplekken, ze zien hun vader of moeder minder vaak. Het komt voor dat kinderen moeten verhuizen of dat ze soms moeten wisselen van school en de opvang.
Emotionele gevolgen voor kinderen
Er spelen ook verschillende emoties bij een scheiding. Kinderen kunnen te maken krijgen met spanningen en soms zelfs met ruzies tussen ouders. De basis die voorheen zo veilig voelde, valt ineens weg. Kinderen kunnen zich in de steek gelaten voelen of hebben het gevoel dat zij schuld hebben aan de scheiding. Vaak willen kinderen graag dat hun ouders weer bij elkaar komen en dat alles weer was zoals vroeger.
Het komt regelmatig voor dat kinderen in de periode van scheiding wat minder lekker in hun vel zitten. Ze kunnen verdrietig of opstandig gedrag vertonen. Sommige kinderen kunnen moeite hebben om zich te concerteren op school. De gevoelens die kinderen hebben zijn vaak vergelijkbaar met die van hun ouders. Kinderen kunnen wat meer moeite hebben met het uiten van deze gevoelens.
Vermijdt spanning en ruzie onderling
Als ouder is het goed om te beseffen dat een scheiding heftig door een kind ervaren kan worden. De grootste factor die een negatieve invloed heeft op de kinderen, is de spanning, ruzie’s en slechte communicatie die kinderen meemaken tussen ouders. Dat ouders hun kinderen hier zoveel mogelijk voor kunnen behoeden, is erg belangrijk voor de gevolgen die een scheiding kan hebben op kinderen.
Scheiding en de factor tijd
Tijd is een ook belangrijke factor. Uit onderzoek blijkt dat hoe korter de scheiding geleden is, hoe groter de effecten zijn voor kinderen. Dus de negatieve gevolgen nemen vaak af op termijn. Dit betekent vaak dat de periode rondom de scheiding het moeilijkst is voor een kind. De onrust en vaak onduidelijkheid die dit met zich meebrengt.
Steun vanuit de directe omgeving
Uit onderzoek blijkt dat het met de meeste kinderen die een scheiding meemaken, uiteindelijk goed gaat. Het is vooral belangrijk dat kinderen zich gesteund voelen door de mensen in hun omgeving. Dat is een belangrijke factor die kinderen kunnen helpen tijdens een scheiding. Denk hierbij aan de rol van een betrokken opa of oma, buurvrouw of juf van school.
Hulp voor kinderen bij scheiding
Gelukkig is er steeds meer aandacht voor kinderen met gescheiden ouders. Zo is zijn er verschillende mogelijkheden om kinderen te helpen tijdens of na de scheiding van hun ouders:
– Villa Pinedo: buddy schap voor kinderen met gescheiden ouders. De buddy is een jong volwassene die ook ervaringsdeskundige is en via de chat en app contact heeft met het kind op een laagdrempelige manier. Het kind kan zijn verhaal kwijt bij iemand die precies weet wat hij of zij doormaakt.
– Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s ; preventieve training voor kinderen tussen de 4-8 jaar oud. Tijdens deze training leren kinderen emoties te herkennen en hiermee om te gaan. Ook zullen zij ontdekken dat zij niet de enige zijn maar groepsgenoten, vaak dezelfde gevoelens ervaren.
– KIES training: voor kinderen van 8-12 jaar oud. Een scheiding is niet iets waar een kind voor kiest, het overkomt ze. Tijdens deze training worden er met verschillende werkvormen kinderen geleerd hoe zij met de verschillende emoties en situaties om kunnen gaan rondom een scheiding.
Voor meer informatie over het aanbod kunnen jullie vinden op de site van het Kenniscentrum kind en scheiding en het Scheidingspunt in Zoetermeer.