Dag van het kind
Vandaag is het de ‘Dag van het Kind’. Dit is een feestdag die in verschillende landen op 1 juni wordt gehouden. Deze dag is oorspronkelijk bekend als ‘Internationale Dag ter Bescherming van Kinderen’. Tijdens hun werk als scheidingsspecialisten en scheidingsmediators krijgen Hiske Zuijderwijk en Ancis Verweij regelmatig te maken met kinderen van wie de ouders gaan scheiden. Welke impact heeft dit op deze kinderen en op hun verdere leven? Hiske en Ancis vertellen hoe zij met deze kinderen en hun ouders omgaan.
Tijdens een scheidingstraject hebben we aandacht niet alleen voor de ouders, maar uitdrukkelijk ook voor de kinderen. Een scheiding heeft immers ook voor de kinderen emotionele en praktische gevolgen. We laten de kinderen vertellen hoe zij tegen de scheiding aankijken, wat zij belangrijk vinden. Zo kunnen zij ook invloed hebben op de nieuwe situatie.
Een zorg minder voor ouders
Ouders maken zich vaak zorgen om hun kinderen en hebben soms de neiging de kinderen er helemaal niet bij te betrekken. Dit juist omdat ze de kinderen willen beschermen. Ouders geven soms vooraf aan dat hun kind stil en teruggetrokken is en dat zij zich afvragen of het kind wel zal gaan praten. Deze ouders weten we gerust te stellen. We kunnen ons goed in kinderen verplaatsen en ervoor zorgen dat ze zich op hun gemak voelen. In de praktijk merken we dat niet alleen de kinderen, maar ook de ouders het gesprek dat we met de kinderen voeren als prettig ervaren. Voor de ouders is het fijn om terug te horen hoe de kinderen tegen de scheiding aan kijken, en waar ze als ouders op kunnen letten.
De hond en de knuffel
Kinderen geven vaak aan dat ze het fijn vinden om met een neutraal persoon te praten, tegen wie ze alles kunnen zeggen zonder bang te hoeven zijn dat ze een ouder kwetsen. We bespreken altijd met de kinderen wat wij aan hun ouders mogen vertellen, zodat ze zich vrij voelen om alles te delen tijdens het gesprek. De kinderen kunnen hun zorgen aangeven en ook de positieve veranderingen die ze misschien ervaren.
Vaak zijn de dingen die kinderen als problemen zien, praktische zaken die relatief eenvoudig op te lossen zijn. Bijvoorbeeld, hoe moet het met mijn lievelingsknuffel? Moet ik de hond dan missen als ik bij de andere ouder ben? Kinderen en ouders komen vaak met mooie oplossingen. Een tweede knuffel kopen zodat het kind deze bij beide ouders heeft. De hond laten meegaan in de zorgverdeling zodat deze altijd bij de kinderen is.
Lastige vragen
Er kunnen ook moeilijkere dingen spelen. Bijvoorbeeld als kinderen de hoop hebben dat hun ouders nog bij elkaar komen, dan is dit iets waar we met ze over praten. We vinden het ook belangrijk om in het gesprek met de kinderen duidelijk te krijgen of zij denken dat ze schuldig zijn aan de scheiding van hun ouders. Dit is niet ongebruikelijk, en het is voor kinderen natuurlijk heel lastig om daarmee rond te lopen. Als dat inderdaad het geval is, dan maken we dat bespreekbaar en ontkrachten we het. Ook geven we in zulke situaties de ouders tips hoe hun kinderen hierbij te begeleiden.
Laagdrempelig
We hebben verschillende middelen om dit gesprek op een laagdrempelige manier te voeren. Vaak laten we de kinderen werken met het boek En De Kinderen Scheiden Mee. Dit is een praktisch werkboek waar mooie en herkenbare vragen en thema’s in verwerkt zijn. Ze mogen het boek na het gesprek mee naar huis nemen zodat ze er thuis mee verder kunnen. Voor ouders is dit vaak ook fijn, dan hebben ze een praktisch hulpmiddel om samen met hun kinderen over dingen na te denken en te praten.
Op de dag van het kind staan we met elkaar stil bij deze kinderen. Mocht je een kind kennen in je omgeving met ouders die gaan scheiden of al gescheiden zijn, vraag dan eens hoe het met ze gaat!
Hiske Zuijderwijk & Ancis Verweij zijn mediator en scheidingsspecialist. Allebei hebben ze ruime ervaring in het werken met kinderen, jongeren en hun ouders.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek.